Ylöjärven Veden perusmaksun hinnoittelurakenne muuttuu
Ylöjärven Veden perusmaksun hinnoittelurakenne muuttuu 1.1.2026. Tähän asti perusmaksu on perustunut pelkästään vesimittarin kokoon. Vastaisuudessa perusmaksu määritellään huoneistojen lukumäärän perusteella.
Perusmaksu on kiinteistökohtainen maksu, jolla katetaan vesi- ja jätevesiverkostojen kiinteitä käyttö- ja ylläpitokustannuksia.
Vesimittarin koon mukaan määritetty perusmaksu on kohdellut asiakkaita eri tavoin asumismuodon ja taloyhtiön koon mukaan.
– Jopa 24 huoneiston taloyhtiön perusmaksu on ollut sama kuin yksittäisen omakotitalon perusmaksu, vertaa Ylöjärven Veden toimitusjohtaja Jouni Vähäkyttä.
Muutoksen yhtenä tavoitteena on muuttaa hintarakennetta yhteismitallisemmaksi asumismuodosta riippumatta, kun omakoti- ja paritalojen, loma-asuntojen, rivi-, kerros- ja ketjutalojen, asuinliiketalojen ja muiden vastaavien perusmaksu perustuu huoneistojen lukumäärään. Mittarikoko säilyy yhä esimerkiksi teollisuuslaitosten ja liikuntahallien perusmaksun perusteena.
Perusmaksu kattaa kiinteitä kustannuksia
Perusmaksun tarkoitus on kattaa kiinteistön liittymästä vesiyhtiölle aiheutuvat kiinteät kustannukset. Nämä kustannukset syntyvät vesihuoltojärjestelmän ja toimitusvalmiuden ylläpidosta, ja ne on katettava riippumatta siitä, paljonko asiakkaat käyttävät vettä.
Huoneistojen lukumäärä määrittelee vedenkulutuspotentiaalin, joka vesihuoltolaitoksen pitää pystyä asiakkaalle toimittamaan.
Vedenkulutus vaihtelee asukkaiden määrästä ja kulutustottumuksista riippuen. Veden käyttö perustuu mittaukseen ja sen perusteella peritään käyttömaksut. Jos vettä käyttää vähän, säästää käyttömaksuissa.
Miten hinnat muuttuvat
Hinnoittelurakenteen muutoksessa ei ole kyse tasokorotuksesta. Perusmaksujen vaihteluväli säilyy nykyisellä tasollaan, mutta maksujen jakautuminen muuttuu.
Esimerkiksi neljän huoneiston taloyhtiössä, jossa koon 30 vesimittariin perustuva perusmaksu on ollut 112,26 euroa kuukaudessa, perusmaksu pienenee 71,56 euroon kuukaudessa. Kuukausimaksu huoneistoa kohti laskee siis 10,18 euron verran.
Toisena esimerkkinä 13 huoneiston taloyhtiössä, jossa mittarikoko on ollut 30, perusmaksu on tähän asti ollut 112,26 euroa kuukaudessa. Vastaisuudessa tämän kokoisen taloyhtiön kuukausittainen perusmaksu nousee 147,43 euroon. Huoneistoa kohti korotus on kuukaudessa 2,71 euroa.
– Jatkossakin yksittäisen huoneiston perusmaksu jää aina selvästi pientalon perusmaksua alhaisemmaksi. Hinnoittelurakenteen muutos tuo maksuihin muutoksia molempiin suuntiin. Lopputuloksena hinnoittelu kohtelee asiakkaita aiempaa tasapuolisemmin, Vähäkyttä toteaa.
Strategisena tavoitteena perusmaksun ja käyttömaksun suhde 50/50
Vesihuoltolaitosten valtakunnallinen toimialajärjestö Vesilaitosyhdistys VVY suosittelee, että perusmaksun ja käyttömaksun suhde olisi 50/50. Tällöinkin osa kiinteistä kustannuksista katetaan käyttömaksulla. Ylöjärven Vedellä suhde on tällä hetkellä noin 26/74, eli huomattava osa vesihuollon kiinteistä kustannuksista katetaan käyttömaksuilla.
– Perusmaksun ja käyttömaksun suhde 50/50 on meillä strateginen tavoite, johon pyrimme pitkällä aikavälillä. Nyt tehtävä hinnoittelurakenteen muutos vie meitä kohti tavoitetta. Monen pientaloasukkaan kohdalla suhde 50/50 jo toteutuukin, Vähäkyttä kertoo.
Vastaavia perusmaksujen hinnoittelumuutoksia ovat tehneet muutkin vesiyhtiöt.
